«دیپلماسی عمومی ایران برای کاهش تنشها با کشورهای منطقه»عنوان سرمقاله روزنامه آفرینش به قلم حمیدرضا عسگری است که در آن میخوانید
باتوجه به فرسایشی شدن وضعیت درگیری ها در سوریه، نقش کشورهای صاحب نفوذ در جهت گیری و آرامش بین حکومت و معترضان سوری بسیار با اهمیت و تاثیر گذار خواهد. باید به بررسی بازی و نحوه حرکت کشورهایی همچون ، مصر، عربستان، ترکیه و حتی قطر در سیرتحولات سوریه توجه داشت.
درهمین زمینه حضورایران در نشست قاهره به گونه ای بودکه به زعم بسیاری به عنوان نماینده سوریه شناخته می شد، همچنین دیدار مقامات ایرانی و مصری به طور جداگانه و سفر مستقیم صالحی از قاهره به دمشق حاوی این پیام بود که ایران درحال رایزنی های دیپلماتیک برای سوریه بوده و به دنبال یافتن راه حلی برای برون رفت دولت سوریه از این تنگنا می باشد.
مصرمخالف سرسخت حکومت فعلی دمشق می باشد لذا گفتگوهای صالحی با مرسی حاوی فرکانس هایی بوده است که می تواند در تحولات سوریه تاثیر گذار باشد.
"روزنامه لبنانی دیلی استار هم در باره این دیدار به نقل از یاسر علی سخنگوی محمد مرسی نوشت: مرسی در دیدار با صالحی به وزیر خارجه ایران اعلام کرده است که ادامه حمایت های ایران از حکومت بشار اسد در سوریه به آینده روابط دو کشور ایران و مصر صدمه خواهد زد. سخنگوی رییس جمهوری مصر افزود ؛ مرسی به صالحی گفت که مردم مصر به شدت مخالف حکومت سوریه هستند که مخالفان خود را سرکوب می کند." باید درنظر گرفت که کشورهای قدرتمند منطقه همچون مصر، عربستان، ترکیه و همچنین کشورهای غربی متفق القول نظر واحدی درمورد سوریه دارند، لذا ضروریست تا با تعدیل مواضع دولت دمشق از حجم فشارها کاست. باتوجه به فرسایشی شدن درگیری ها و فشارکشورهای غربی برای دخالت در سوریه، ایران مصمم است تا برون رفتی از این بحران ایجاد کند. سفرصالحی به دمشق می تواند حامی این پیام باشد که هرچه سریعتر نقشه راه ایران برای سوریه محقق گردد. نقشه راهی که درآن دست کشیدن از درگیری ها از سوی طرفین و مذاکره با مخالفان محور اصلی طرح قرار دارد.
آنچه مسلم است در وضعیت فعلی که سوریه از سوی بسیاری از کشورها منزوی شده است، ایران به عنوان تنها حامی آن در پی رایزنی های دیپلماتیک می باشد تا بتواند با کمترین چالش سوریه را از بحران خارج کند.
باید توجه داشت که رایزنی با حامیان مخالفان سوری به مراتب از درگیری های مستقیم با آنها تاثیر گذار تر است. قطعاً پیگیری دیپلماسی عمومی ایران با کشورهای با نفوذ منطقه همچون مصر، ترکیه، عربستان و قطر می توان زمینه موافقت های بیشتری را برای حل بحران سوریه به همراه داشته باشد.
قطعاً این امکان وجود دارد تا ایران با نفوذی که در حکومت دمشق دارد زمینه اصلاحات سیاسی را در نظام این کشورفراهم سازد و با توافقاتی که با حامیان مخالفان به دست می آورد از سطح درگیری ها بکاهد و آرامش را به سوریه و منطقه بازگرداند. این مهم محقق نمی شود مگر اینکه دستگاه دیپلماسی کشورمان به روندی که درپیش گرفته ادامه دهد و ضمن تاکید بر اهداف استراتژیک خود زمینه همراهی دیگر کشورهای منطقه را فراهم نماید. دراین صورت ایران به عنوان یک وزنه منطقه ای نقشی دوچندان برای خود ایجاد خواهد کرد و از حجم تنش های به وجود آمده در روابطش با دیگر کشورهای تاثیرگذار منطقه برسر مسئله سوریه خواهد کاست و از سوی دیگر اجازه نخواهد داد اهداف و سیاست های استراتژیکش در سوریه بیش از این مورد تهدید قرار بگیرد.