استفاده گسترده مردم از تلفنهای همراه مخاطرات متعددی برای آنها ایجاد کرده که یکی از عادیترین این موارد ویروسی شدن گوشیهای تلفن همراه است. اما برای ابتلای کمتر به این مشکل و مشکلات دیگر تلفنهای همراه چه میتوان کرد؟
به گزارش ایسنا، شش نکته مهم وجود دارد که توجه به آنها میتواند از بخش مهمی از مشکلات همراه شما پیشگیری کند.
اولین راه برای ایمنی بیشتر همراه شما این است که سیستم عاملی انتخاب کنید که رمزگذاری را پشتیبانی کند و امکانی وجود داشته باشد که بتوانید آن را رمزگذاری کنید. از سیستمهای عامل Apple ios و Rim Black Berry میتوان به عنوان سیستم عامل مناسب در این زمینه یاد کرد که شما میتوانید با استفاده از این سیستمهای عامل و رمزگذاری تلفن همراه خود حتی از دست پیشرفتهترین هکرها هم تا حد مناسبی در امان باشید.
در این میان باید توجه داشته باشید که بدون رمزگذاری افراد میتوانند دادههای موجود برروی گوشی شما را حتی بدون در اختیار داشتن رمز عبور (Pin) شما بازیابی کنند البته رمزگذاری کامل گوشیها در دستگاههای فعلی اندروید محدود است و بین تولیدکنندگان مختلف تفاوتهایی در این زمینه وجود دارد.
**رمز عبور را فراموش نکنید
در گام بعدی بی شک فعال کردن یک کلمه عبور (Pin) نخستین اقدام دفاعی برای محافظت از اطلاعات شما خواهد بود. این کار کمک میکند که در صورت گم شدن، به سرقت رفتن و یا جا ماندن دستگاه از برداشتن آن توسط دیگران و مشاهده و دستکاری محتویات آن در امان باشید. معمولا در صورتی که رمزگذاری بر روی دستگاه فعال باشد، انتخاب کلمه عبور برای آن یک اجبار است. حتی اگر رمزگذاری توسط سیستم عامل هم پشتیبانی نشده باشد شما باید خود را ملزم به تعیین یک کلمه عبور مناسب برای دستگاهتان کنید.
** از بین بردن خودکار دادهها
اغلب سیستم عاملهای موبایل، به طور خودکار دادههای دستگاه را پس از چند بار تلاش ناموفق برای وارد کردن کلمه عبور حذف میکنند. این کار در صورتی که رمز گذاری توسط دستگاه پشتیبانی نشده باشد بسیار ارزشمند است اما برای دستگاههایی که از رمزگذاری بهره میبرند هم میتواند مفید باشد چراکه دادن فرصت نامحدود به دیگران برای حدس زدن کلمه عبور، شانس آنها را بیشتر میکند.
از بین بردن خودکار دادهها در Windows Phone7، Ios، Black Berry پشتیبانی میشود اما اندروید برای این کار نیاز به یک برنامه متفرقه دارد. البته باید به خاطر داشته باشید که حتما از تمامی دادههای خود به طور منظم یک نسخه پشتیبانی تهیه کنید و از راهکاری برای بازیابی دادههای خود در یک دستگاه جدید بهرهمند شوید.
**موبایلتان را ردیابی کنید
اما به عنوان چهارمین راهکار، پیش از اینکه گوشی شما گم شده و یا به سرقت برود، باید راهکاری برای ردیابی و مدیریت از راه دور آن داشته باشید. اینگونه راهکارها به شما اجازه میدهند که موقعیت دستگاهتان را برروی یک نقشه مشاهده کنید. حتی هشدارهایی صوتی هم برای دیگران ارسال شده و به آنها اعلام میکند که چگونه میتوانند همراهتان را به شما بازگردانند. علاوه بر این ممکن است با ارسال یک پیغام تصویری به افراد راههای بازپس آوردن گوشی شما اعلام شود و به هر صورت به افرادی که گوشی شما را در دست دارند اعلام شود که چگونه میتوانند آن را به شما برگردانند.
نکته جالبتر اینکه استفاده از چنین راهکاری به شما اجازه میدهد که از راه دور همراه خود را قفل کرده و اجازه دستیابی دیگران به اطلاعات آن را ندهید حتی شما میتوانید پیش از دسترسی دیگران، اطلاعات خود را از روی گوشیتان حذف کنید.
اپل برای ios 4.2 و نسخههای پس از آن یک راهکار رایگان در این زمینه دارد. برای نسخههای قدیمیتر ios هم سرویسی با نام Mobile Me وجود دارد. در مورد اندروید هم شما باید از برنامهای متفرقه برای این کار استفاده کنید.
مایکروسافت هم برای Windows Phone7 اقدام به عرضه سرویس رایگان Windows Live for Mobile کرده و RIM نیز سرویس رایگان Black Berry Product را برای این هدف طراحی کرده است.
** استفاده از Wi-fi hotspot را محدود کنید
نکته دیگر آنکه وقتی شما از Wi-fi hotspotهایی استفاده میکنید که رمزگذاری شده نیستند، تمامی ترافیک اینترنت شما از طریق بیسیم منتقل شده و به راحتی میتواند مورد نفوذ قرار گیرد. مهمترین سایتها و سرویسها مانند وب سایتهای بانکی، معمولا رمزگذاری (HTTPS/SSL) خود را پیادهسازی میکنند و از ترافیک محافظت میکنند اما اغلب ارائهدهندگان سرویسهای ایمیل و بسیاری از سایتهای شبکههای اجتماعی این کار را انجام نمیدهند و درنتیجه شنود شنوندگان احتمالا میتوانند کلمات عبور و ترافیک مربوط به این سایتها را جمعآوری کنند.
نسل سوم، چهارم و اغلب ارتباطات دادهآی سلولی دیگر معمولا توسط بستر ارتباطی رمزگذاری میشوند. علاوه بر این استراق سمع بر روی این نوع از ارتباطات چندان معمول نیست. درنتیجه شما باید تا جایی که میتوانید سعی کنید از ارتباطات دادهای به جای Wi-fi hotspotهای ناامن استفاده کنید. اما در صورتی که به استفاده از آنها اصرار دارید باید تا جایی که میتوانید سعی کنید از نسخههایی که رمزگذاری و احراز هویت 1X و 802 را فراهم میکنند استفاده کنید.
** آنتی ویروس فراموش نشود
اما برای آخرین راهکار هم لازم است حتما استفاده از آنتی ویروس یا برنامههای امنیتی را مورد توجه قرار دهید چراکه ویروسها، بدافزارها و هککنندگان کمکم در حال تبدیل شدن به یک مشکل بزرگ هستند. شما باید برای همراه خود برنامه امنیتی نصب کنید تا بتوانید از آلودگی و نفوذ جلوگیری کنید.
بنابر اعلام سایت مرکز مدیریت امداد و هماهنگی عملیات رخدادهای رایانهای (ماهر) که اطلاعات این گزارش از آن برگرفته شده است، اغلب آنتیویروسها، ویژگیهای دیگری را نیز در اختیار شما میگذارند که از آن جمله میتوان به حذف دادهها از راه دور، پشتیبانگیری و تعیین موقعیت مکانی دستگاه اشاره کرد.
در این زمینه شرکتهای AVG و NET Qin برنامههای امنیتی رایگانی را برای اندروید عرضه کردهاند. شرکت Look Out هم برنامههای رایگانی را برای اندروید، Black Berry و Windows Mobileها طراحی کرده است. البته در این زمینه به برخی گزینههای تجاری مانند McAfee WebSecure و Kapersky Mobile security و Trend Micro Mobile Security نیز میتوان اشاره کرد.