«ارزیابی نشست مسکو»عنوان سرمقاله روزنامه رسالت به قلم محمد کاظم انبارلویی است که در آن میخوانید
ارزیابی نشست مسکو از این باب مهم است که خانم اشتون به نمایندگی از1+5 برخی از حرفهای نادرستی را که در زیر سقف گفتگو مطرح میکرد به بیرون درز داد:
او در شامگاه سه شنبه پس از 3دور گفتگوی نفسگیر اعلام کرد ایران باید سه گام را بردارد.
1. غنی سازی 20 درصد را متوقف کند.
2. ذخایر غنی سازی خود را تحویل دهد.
3. تاسیسات فردو را تعطیل نماید.
او نگفت در ازای این کار غرب چه چیزی را به ایران میدهد؟! این حرف اصلی ترین حرف آنها برای توقف پیشرفتهای علمی - هستهای در ایران است. آنها خیلی زود دستشان را رو کردند و معلوم شد چرا ماده سال است مذاکره میکنیم اما به نتیجه نمیرسیم.
اشتون به صورت عریان از مطالبه غرب از ایران پرده برداشت . مطالبه اصلی آنها مخالف با پیشرفتهای هستهای ایران فراتر از چارچوب ان پی تی است. حرف اشتون بازگشت به نقطه صفر است.
توافق روی ادامه گفتگوها در سطح کارشناسی و سطح معاونین برای پوشاندن رسوایی مطالبات آنها ازماست.
غرب از ما مطالبهای دارد و میخواهد این مطالبه را ما به خاطر گل روی خانم اشتون بپذیریم . ما هم ظاهراً به همین دلیل مایل هستیم گفتگوها ادامه یابد و جالب است آنها هم به همین دلیل هرگز به قطع گفتگوها راضی نیستند! ایران در مسکو استدلال فنی و حقوقی کرد که قطعنامههای شورای امنیت و اقدامات یک جانبه 1+5 که فراتر از قطعنامههاست غیر قانونی است . آنها برای استدلال فنی و حقوقی ما پاسخ نداشتند و آن را به آینده موکول کردند. وقتی 5 قدرت اتمی جهان به علاوه یک قدرت نیمه اتمی در مذاکرات عاجز از پاسخ به چند سئوال فنی و حقوقی میباشند و آن را به آینده موکول میکنند معلوم است آنها اساسا به غیر از حرف خود حاضر نیستند به استدلال و منطق طرف مقابل توجه کنند با این حال من نمیدانم چرا دم از ادامه گفتگوها میزنند. امروزه در جهان بسیاری از کشورها هستند که بمب اتمی ندارند اما درصد غنی سازی اورانیوم را در حدی دارند که میتوانند یک شبه بمب اتمی بسازند.
آلمان ، ژاپن، برزیل و شماری از کشورهای پیشرفته از این دست میباشند. با اینکه هیچ تهدید امنیتی علیه آنها وجود ندارد اما کشورهای اتمی جهان از جمله 1+5 متعرض آنها نیستند . شورای امنیت هم علیه آنها قطعنامه صادر نمیکند و مورد تهدید و تحریم هم نیستند. ایرانی که اعلام کرده است بمب نمیخواهد بسازد بر اساس نیات انسانی و آموزههای اسلامی در حقیقت به 1+5 لطف کرده است . ایران هرروز مورد تهدید یک قدرت منطقهای و جهانی است. اسرائیل یک قدرت غیر قانونی هستهای است و مرتب ایران را تهدید به حمله نظامی میکند. سارکوزی رئیس جمهور نگون بخت سابق فرانسه چندی قبل از افتادن از قدرت ، ایران را تهدید به حمله نظامی کرد. آمریکا مرتب اعلام میکند همه گزینهها از جمله گزینه نظامی روی میز است .ما مرتب از سوی قدرت های اتمی جهان تهدید می شویم. ما تازه از یک جنگ تحمیلی 8 ساله کمر راست کردهایم . تهدیدها علیه ما صوری نیست بلکه واقعی است . ما علی رغم همه این تهدیدها گفته ایم قصد ساختن بمب را نداریم . در حالی که این تهدیدات به ما حق میدهد ما هم وارد باشگاه صاحبان بمب اتمی شویم.
غرب چون میداند عدم ساخت بمب اتمی در ایران تحصیل حاصل است آمده است و میگوید، شما حداقل ها را هم در فناوری هستهای تعطیل کنید! این دیگر نهایت گردن کلفتی است! آنها برای اعمال این حرف وارد حوزه اقدام میشوند. دست به تحریم و زبان به تهدید میآلایند آن وقت انتظار دارند مردم ایران ساکت بنشینند و بگویند چشم !آنها انتظار دارند ما مثل لیبی همه بساط اتمی خود را جمع کنیم و سوار شتر نماییم و تحویل آنها دهیم!
غرب باید بداند خشم و نفرت ملت ایران از زیاده خواهیهای آنها اگر غلیان یابد پاسخهایی در خور خود پیدا میکند . آن وقت روزی میشود که حسرت میخورند که چرا به صبوری هیئت نمایندگی ایران در مذاکرات پاسخ انسانی ندادند. فکر میکنم آن روز بزودی میرسد و پشیمانی برای آنها سودی ندارد.غرب باید بداند اگربرای پرسشهای فنی و حقوقی ایران پاسخی نداشته باشد باید با تداوم مذاکرات خداحافظی کند. در این حالت هیچ دلیلی برای باقی ماندن ایران در آژانس وجود ندارد. لذا بازرسین آژانس باید بساط خود را جمع کنند و به همراه دوربینهای شفاف ساز خود برگردند به همان جایی که آمدهاند . در این حالت هم موضوع اعتمادسازی حل میشود و هم شفاف سازی! اگر عقلانیت سیاسی و امنیتی غرب همین است که در نشستهای تکراری و بی ثمر 1+5 با ایران بروز می کند ، باید آن را تحسین کرد چون آنها به مسیری گام نهادهاند که به اهداف خود هرگز نمیرسند.