به گزارش خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان صبح سهشنبه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران گفت: پس از اقدام غیرانسانی مقامات سعودی در اعدام برخی از اتباع کشورمان هیاتی از بخش کنسولی، حقوقی و وکلای خانوادههای زندانیان اعدام شده و زندانیانی که در حال حاضر در زندانهای عربستان هستند آماده سفر به عربستان شدند که جزییات حادثه و مطالباتی را از مقامات سعودی پیگیری کنند و مقامات عربستان باید پاسخگوی این اقدام غیردوستانه و غیرانسانی خود باشند.
وی گفت: در حال پیگیری مسائل مربوط به اعزام هیات هستیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در مورد سفر رییس مجلس سوریه به تهران نیز گفت: رفت و آمد مقامات کشورها از جمله رییسان مجلس بخشی از همکاریها برای توسعه روابط است. رییس مجلس سوریه برای توسعه همکاریهای پارلمانی و مشورت و رایزنی در مورد موضوعات مختلف سیاسی و همچنین بحران سوریه و اقدامات برای حل مناسب این بحران امروز به تهران سفر میکند و در سفری سه روزه با مقامات کشورمان دیدار میکند.
او همچنین از سفر صالحی به ژاپن برای شرکت در نشستی درباره افغانستان خبر داد و افزود: این اجلاس درباره آینده افغانستان و مسائل اقتصادی و امنیتی کشور است که قرار است در توکیو برگزار شود در این اجلاس به دعوت وزیر امور خارجه ژاپن، صالحی به این کشور سفر میکند و طرحهایی که متناسب با بهبود شرایط افغانستان است توسط ایران ارائه خواهد شد. در این اجلاس حدود 40 کشور شرکت میکنند و وزیران خارجه اکثر کشورهای منطقه حضور دارند.
دستیار ویژه وزیر امور خارجه ایران درباره اخبار منتشر شده درباره توقف ویزا از سوی عربستان برای حجاج ایرانی گفت: این بحثی فنی است که هیاتی از سازمان حج و زیارت ایران با مقامات سعودی در حال مذاکره هستند و نسبت به حل آن اقدام میکنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان درباره طرح نمایندگان مجلس برای بستن تنگه هرمز نیز گفت: اعمال تحریمهای جدید موضوعی است که تهدید کننده امنیت انرژی و برهم زننده تعادل بازار انرژی خواهد بود. تاکید کردهایم امنیت عرضه بخش تفکیکناپذیری از امنیت بازار انرژی خواهد بود و اقدام آمریکا و کشورهای دیگر تحریککننده امنیت است و آنها باید مسوولیت اقداماتی را که انجام میدهند بپذیرند.
وی گفت: آن چه که به دنبال این تصمیمات در کشورهای غربی به بحرانهای اقتصادی و اجتماعی دامن زده خواهد شد باید از سوی آنان پذیرفته شود. این که نمایندگان مجلس این طرح را بررسی کنند حق آنهاست و در حد طرح این پیشنهاد با آن مواجه هستیم. نمایندگان مجلس نمایندگان ملت هستند. اقدامات آنان نشان دهنده طرز فکر ملت ما و انعکاس دهنده افکار و عقاید ملت ما نسبت به اقدامات خصمانه علیه کشور ماست.
مهمانپرست تاکید کرد: امنیت خلیج فارس را جزو اولویتهای اصلی خود میدانیم و توانایی و اقتدار کافی برای برقراری این امنیت در منطقه و امنیت عرضه و عبور انرژی در منطقه را داریم.
خبرنگار دیگری پرسید نمایندگان مجلس گفتهاند پاسخ مثبت وزارت خارجه را برای بستن تنگه هرمز دریافت کردهاند؟ که سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان گفت: نمایندگان مجلس نمایندگان ملت ما هستند. هر آن چه که به عنوان طرح به تصویب مجلس برسانند و تبدیل به قانون کنند دولت موظف به اجرا است؛ البته ما هم شنیدهایم که چنین طرحی را دنبال میکنند اما هیچ بحث مستقیمی در اینباره میان مجلس و وزارت خارجه برای اینکه ما اقدام خاصی را انجام دهیم صورت نگرفته است. این طرحی است که از سوی نمایندگان دنبال میشود و هرآن چه که مجلس به صلاح کشور بداند و به تصویب برساند به عنوان بخشی از دولت موظف به اجرای آن هستیم.
او همچنین در مورد موضع وزارت خارجه در قبال بستن تنگه هرمز نیز گفت: ما در برقراری امنیت در منطقه خلیج فارس بسیار جدی هستیم. تمام اقتدار خود را برای به ایجاد شرایط مناسب برای حفظ امنیت منطقه خلیج فارس و عبور انرژی به کار خواهیم گرفت. اقدامات کشورهای اروپایی و آمریکا در برهم زدن امنیت عرضه انرژی تعادل بازار انرژی تهدید کننده امنیت عبور و مرور محمولههای نفتی از خلیج فارس خواهد بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش دیگری درباره اظهارات نخستوزیر رژیم صهیونیستی درباره این که مذاکرات با ایران هیچ نتیجهای ندارد و ایران در حال غنیسازی بیش از 20 درصد اورانیوم است، گفت: اظهارات مقامات رژیم نامشروع صهیونیستی هیچ جایی برای توجه ندارد. این یک رژیم نامشروع است و اقدامات مختلفی را در جهت تنشآفرینی در منطقه انجام داده است و جنایت زیادی مرتکب شده. این گونه اظهارات به منزله اظهار وجود است در شرایطی که به خاطر مساله بیداری اسلامی با وضعیت بغرنجی روبهرو شده است.
او اضافه کرد: در سیاستها و مذاکراتی که با کشورهای 1+5 داریم هیچ حسابی برای رژیم صهیونیستی و اظهارات بیارتباط آنها با این مسائل باز نکرده و نخواهیم کرد؛ البته بحث ما با کشورهای 1+5 ادامه دارد.
مهمانپرست خاطرنشان کرد: امروز (سهشنبه) نشست کارشناسان فنی و حقوقی و سیاسی ایران و 1+5 در استانبول آغاز خواهد شد. آن چه که برای ما ملاک است این است که از حقوق هستهییمان کاملا دفاع کنیم ضمن این که بر معاهده منع گسترش پایبندی کامل داریم و آمادگی خود را برای همکاری در جهت اهداف اصلی این معاهده که بحث خلع سلاح و منع اشاعه است، اعلام کردهایم.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان درباره نشست بررسی اوضاع سوریه که بدون حضور ایران در ژنو برگزار شد و مصوبه تشکیل دولت انتقالی آشتی ملی در سوریه گفت: اجلاسی که در ژنو تشکیل شد ابتدا با پیشنهاد مقامات روسیه برای کمک به حل مسالمتآمیز بحران سوریه و تقویت طرح کوفیعنان شکل گرفت. البته اصرار بیمورد مقامات آمریکایی و برخی از کشورهای غربی برای این که چه کشورهایی در این اجلاس حضور داشته باشند و چه کشورهایی دعوت نشوند به ناکارآمد بودن این اجلاس کمک کرد و اختلافات اساسی میان کشورهای موثر در بحران سوریه را شاهد بودیم.
او تاکید کرد: هر راهحلی را که جدای از وضعیت داخلی سوریه و بدون حضور طرفهای اصلی در سوریه بخواهد از بیرون تحمیل شود، حتما موفقیتآمیز نخواهد بود. ما بارها اعلام کردهایم دخالت نکردن کشورهای مختلف در مسائل داخلی کشورهای منطقه به ویژه سوریه و ایجاد فضای مسالمتآمیز برای گفتوگوهای بین دولت و مخالفان و برقراری آتشبس و توقف برخوردهای مسلحانه شرط انجام اقدامات مناسب و اصلاحات لازم در سوریه است.
مهمانپرست یادآور شد: هر میزان که طرفهای اصلی در سوریه از جمله دولت و کشورهای موثر در معادلات منطقه مورد بیتوجهی قرار گیرند به معنای این است که این اقدامات نتیجه چندانی در بر نخواهد داشت.
او در مورد اخبار منتشر شده درباره جوسازیهای رسانههای افغانی درباره روابط دوکشور و همچنین احضار کاردار سفارت افغانستان به وزارت خارجه گفت: ایران و افغانستان ریشههای مشترک فرهنگی و تاریخی دارند و روابط برادرانه با یکدیگر را دنبال کردهاند. ایران در 33 سال گذشته میزبان تعداد قابل توجهی از مردم افغانستان بوده است که این موضوع قابل توجه است و باید بررسی کرد چه کسانی از رابطه نزدیک و برادرانه میان ما و همسایگانمان ناراحت هستند و تلاش میکنند که با تنشآفرینی اختلاف ایجاد کنند.
دستیار ویژه وزیر امور خارجه اضافه کرد: فتنههایی که در منطقه برای فاصله انداختن بین کشورهای دوست و همسایه صورت میگیرد ریشههای استکباری وصهیونیستی دارد و باید همه مقامات کشورهای منطقه مراقبت کنند و با تدبیر آن را مدیریت کنند و وارد این فضاها نشوند و اجازه ندهند کسانی چنین فضاهایی را برای ایجاد تنش بین کشورهای دوست ایجاد کنند.
مهمانپرست تاکید کرد: ما هرچه که در توان داشتیم برای پذیرایی از میهمانان افغان در کشورمان انجام دادیم. برای مسائل مختلف اقتصادی ، آموزشی و تحصیلی و بهداشتی اقدامات زیادی انجام شده و آنها در طول این 33 سال بخشی از مردم ما تلقی شدهاند بنابراین رسانههایی که تلاش میکنند در جهت اهداف کشورهای غربی و آمریکایی حرکتهایی را انجام دهند و فضاسازی کنند حتما باید با تدبیر مسوولان افغانستان مانع فضاسازیهایشان شد. این شایسته رفتاری که ما با روحیه محبتآمیز نسبت به مردم افغانستان داشتیم و داریم نیست و انتظار داریم مقامات افغانی اقدام مناسبی را در اینباره انجام دهند.
وی در ادامه در مورد اقدامات غرب برای اعمال تحریمهای جدید علیه ایران و همچنین تاثیر آن بر مذاکرات 1+5 گفت: اثر تحریمها بر روند گفتوگوهای ما و 1+5 کاملا روشن است ادعای کشورهای غربی برای این که به دنبال حل منطقی بحرانهای مختلف هستند و مایلند برای بحث هستهیی مذاکراتی را با ما داشته باشند و به آمادگی ما برای مذاکرات جدی پاسخ دادند با نوع عملکرد آنها تفاوت دارد. تا زمانی که تصور اشتباهی داشته باشند که اعمال فشارهای مختلف و تحریمهای غیرقانونی و غیرمشروع میتواند ما را وادار به عقبنشینی از حقوقمان کند و تصور کنند که ازموضع بالاتر در مذاکرات میتوانند وارد شوند، این تفکر اشتباه حتما تاثیر منفی در موفقیتآمیز بودن مذاکرات خواهد داشت. آنها باید ملاحظه کنند که برای رسیدن به توافق طرفینی فضای اعتمادساز دو طرفه، روحیه برای همکاری و ایجاد فضای مناسب که در آن به حقوق ملتها احترام گذاشته شود لازم است. در کنار به رسمیت شناخته شدن حقوقمان و احترام گذاشتن به آن، آمادگی همکاری برای موضوعات مختلف و رفع نگرانیهای آنها را خواهیم داشت.
او در مورد پرونده دو نفر از اتباع کشورمان در کنیا به جرم مشارکت در اقدام تروریستی نیز گفت: سفارت ما در کنیا در حال پیگیری این مساله و احراز هویت این افراد است. موضوعی که در این روزها مقداری عجیب به نظر میرسد این است که موضوعات و پروندههای مختلفی در رابطه با اتباع ایرانی در کشورهای مختلف توسط رسانههای غربی دامن زده میشود.
مهمانپرست توضیح داد: ما به دنبال بررسی جزییات این پرونده هستیم تا مشخص شود چه اتفاقی رخ داده است. بسیاری از مسائل ممکن است برای اتباع کشورهای مختلف اتفاق بیفتد که گاهی با اهداف سیاسی این موضوعات بزرگنمایی میشود و جهتگیریهای خاصی پیدا میکند. ما برای دفاع از حقوق اتباعمان تمام تلاشمان را خواهیم کرد و پس از احراز هویت و بررسی جزییات مساله، اقدامات لازم را انجام میدهیم.
وی افزود: ارتباطات مناسبی که بین ایران و کنیا و تحرک خوب سیاسی و اقتصادی در ایام اخیر با این مسائل همزمان شده است که این بیشتر ما را نسبت به انگیزههای اصلی این اخبار دچار تردید میکند.
مهمانپرست اضافه کرد: بهزودی وزیر تجارت و اقتصاد کنیا برای گسترش همکاریهای اقتصادی وارد ایران میشود. بنابراین باید جزییات این مساله را بررسی کرد تا متوجه شد چه اقدامی در حال انجام است که به روابط ایران و کنیا لطمه وارد کند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان همچنین درباره آخرین پیگیریها نسبت به استرداد باغ قلهک گفت: مسوولان مختلف در حال پیگیری این مساله هستند. آن چه مسلم است این است که اسنادی که بتواند حق مالکیت یک کشور را نشان دهند باید اساس کار قرار گیرد. متخصصان به مسوولان مربوطه هم این مساله را دنبال میکنند و نتیجه را به اطلاع مردم میرسانند. مهمانپرست در مورد اخبار منتشر شده مبنی بر دعوت از سران برخی از کشورها از جمله عربستان برای سفر به تهران و شرکت در اجلاس سران جنبش غیرمتعهدها گفت: کشوری که ریاست یک اجلاس بینالمللی را بر عهده میگیرد موظف است همه اعضای اجلاس را برای چنین نشستی دعوت کند؛ بنابراین به عنوان میزبان و رییس اجلاس سران جنبش غیرمتعهدها موظف به دعوت از همه اعضا هستیم و این دعوت صورت میگیرد. این که کشورها بنا به شرایط مختلف سیاسی خود شرکت کنند و یا حضور پیدا نکنند و یا این که در چه سطحی حضور داشته باشند مساله دیگری است. وظیفه میزبان اجلاس دعوت از همه اعضا است در غیر این صورت میزبانی را باید به کشور دیگری واگذار کرد؛ بنابراین این دعوت صورت میگیرد.
خبرنگاری پرسید گزارشهایی منتشر شده است که ایران برای انتقال نفت خود پرچم کشورهای دیگر را اجاره میکند و یا بعضا کشتیها را رنگ میکند؛ آیا این موضوع را تایید میکنید؟ که مهمانپرست گفت: همه فعالیتهای وزارت نفت و شرکت نفت برای حمل و نقل محمولههای نفتی کاملا مطابق با مقررات بینالمللی صورت میگیرد. شایعاتی که برخی رسانههای غربی مطرح میکنند نباید بر روی افکار و رسانههای ما تاثیر بگذارد.
خبرنگار دیگری درباره کشف گور جمعی در منطقه مرزی ایران و عراق و آخرین پیگیریهای در این باره پرسید که دستیار ویژه وزیر خارجه ایران گفت: این موضوع باید توسط کارشناسان فنی دو کشور بررسی شود؛ اگر اطلاعات دقیقی به دست آید حتما به اطلاع مردم میرسد.
وی اضافه کرد: تیمهای تجسس با همکاری دو کشور در حال بررسی مکانهایی هستند که حدس زده میشود برخی از هموطنان ما در طول جنگ تحمیلی در آنجا به خاک سپرده شده باشند. به هر حال پیگیریها و تجسس در حال انجام است.
به گزارش ایسنا، مهمانپرست درباره برخی تحلیلها مبنی بر این که آمریکا گفتوگوهای ایران و 1+5 را تا زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در این کشور معطل خواهد کرد، گفت: وقتی شاهد برخوردهای خارج از چارچوب توافقات طرف مقابل هستیم و احساس میکنیم که ثبات در سیاستها و مواضع کشورهای مقابل وجود ندارد و همکاری و اقدام لازم برای به نتیجه رسیدن مذاکرات دنبال نمیکنند این تصور به ذهن بسیاری از مردم ما و کشورهای دیگر ممکن است خطور کند که شاید اهداف خاصی از طولانی کردن مذاکرات و به نتیجه نرسیدن آن دنبال میشود که یکی از احتمالاتی که برخی از تحلیلگران مطرح میکنند این است که ادامه مذاکرات بینتیجه ممکن است ارتباطی به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و یا مسائل دیگر سیاسی داشته باشد.
وی افزود: برای این که این تصور به وجود نیاید کشورهای 1+5 باید صریح و روشن وارد موضوعاتی شوند که مورد توافق بوده و مبنای مذاکرات، معاهده ان.پی.تی است و قرار شده اقدامات متقابل، همسطح و هم وزن انجام شود تا مرحله به مرحله هم حقوق ما به رسمیت شناخته شود و هم ابهامات و نگرانیهای طرف مقابل برطرف شود؛ بنابراین هر اقدامی خارج از توافقات صورت گیرد برگشت به عقب است و ادعاهای جدید که مذاکرات را میتواند به بنبست بکشاند میتواند تداعی کننده این باشد که شاید قصدی برای طولانی کردن مذاکرات بینتیجه درکار باشد.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این پرسش که مانور موشکی سپاه پاسداران چه پیام خاصی به کشورهای فرامنطقهیی و متحدان آنها دارد؟ گفت: پیام مانور موشکی سپاه این است که کشور ما با اقتدار کامل آماده برقراری امنیت منطقه خلیج فارس و امنیت عبور و مرور محمولههای نفتی و عرضه مناسب انرژی است. این شرایط تامین کننده امنیت منطقه خواهد بود و اقدامات کشورهای اروپایی و آمریکا تهدید کننده امنیت منطقه است.
مهمانپرست در مورد پیگیری سرنوشت مهندسان ایرانی ربوده شده در سوریه گفت: پیگیریها در این رابطه ادامه دارد و تمام تلاش ما از طریق مسوولان سوری، کشورهای همسایه و کسانی که به نحوی در ارتباط با ناآرامیهای داخل سوریه هستند ادامه خواهد یافت. امیدواریم به زودی شاهد آزادی همه اتباع ما که به دست نیروهای مسلح در داخل سوریه گرفتار شدهاند و سایر مهندسان ایرانی باشیم.
به گزارش ایسنا، مهمانپرست در ابتدای این نشست با تبریک اعیاد شعبانیه، ضمن گرامیداشت یاد شهدای ایران در حادثه سقوط هواپیمای مسافربری بر فراز خلیج فارس این اقدام را توسط آمریکا محکوم کرد.