«آقای رئیس جمهور به جای سخنرانی، مصاحبه کنید» عنوان سرمقاله امروز روزنامه خراسان به قلم کورش شجاعی است که دربخشی از آن با انتقاد از رئیس جمهور میخوانید:
جناب آقای دکتر احمدی نژاد رئیس جمهور محترم حداقل به بخشهایی از سخنان شما که در برنامه زنده تلویزیونی سه شنبه شب هفته گذشته از شبکه یک سیما پخش شد انتقادهای جدی وارد است که در این مقال به اجمال به چند مورد اشاره میشود البته پیش از شروع بحث باید به صراحت اذعان کنم شما با این که منتخب ملت هستید و با ۲۴میلیون رای در مسئولیت ریاست جمهوری قرار گرفته اید و بر اساس قانون نه تنها رئیس جمهور میلیونها نفری که به شما رای دادهاند بلکه برآیند رای ملت و رئیس جمهور کشور هستید، با توجه به جایگاه و مسئولیت بالایی که دارید تاکنون انتقادهای فراوانی را شنیده اید و حتی گاه برخی افراد از خط انتقاد منصفانه گذشتهاند و به تخریب و حتی تهمت علیه شما اقدام کردهاند اما با همه این احوال مجموعه این مسائل را خصوصا در برخی اوقات با سعه صدر تحمل کرده اید.
بعضیها غیرمنصفانه اقدامات مثبت دولت را ندیدند
این چند خط را از این باب نوشتم که یادآوری کنم برخی مسئولان در دولتهای قبلی آستانه تحمل شان حتی برای شنیدن انتقادهای منصفانه بسیار پایین بود و برخی فضا را آن چنان بستند که میدانیم، ولی به دلایلی بازار انتقاد منصفانه و غیرمنصفانه در هر دو دولت شما بسیار داغ بوده و هست آن گونه که حتی برنامه ها، تصمیمها و کارهای بسیار مثبت، ضروری و موثر دولتهای شما یا نادیده گرفته شد یا غیرمنصفانه به تندترین عبارات مورد خدشه قرار گرفت.
کدام اهل انصافی است که ساده زیستی، پرهیز از تجمل گرایی و اشرافی گری، پاک دستی و پرکاری شما را منکر شود و بر اساس کدام منطق منصفانهای میتوان اصل سفرهای استانی و آثار مثبت آن را خصوصا در ایجاد ارتباط مستقیم با مردم، کاهش فاصله بین مسئولان و مردم و شناسایی دردها و مطالبات مردم اقصی نقاط کشور حتی روستاها را منکر شد (بگذریم از وعدههای فراوانی که پشتوانه کارشناسی دقیق و علمی نداشت و هنوز که هنوز است به ثمر ننشسته است) واقعا چگونه میتوان منکر کار بزرگ و اقدام لازم و ضروری سهمیه بندی بنزین شد؟ و چگونه میتوان اقدام شجاعانه و لازم هدفمندسازی یارانهها را توسط شما نادیده گرفت، کاری که تمامی دولتهای قبلی با اصل طراحی و اجرای منطقی و اصولی آن موافق بودند اما بنا به دلایل گوناگون سیاسی و غیرسیاسی از اجرای آن پرهیز کردند و طفره رفتند (بگذریم از این که شیب اجرای هدفمندی به نظر بسیاری از کارشناسان قابل قبول نبود و نیست و پیامدهای منفی این شیب تند خصوصا طی ماههای اخیر و پس از سال اول هدفمندی یارانهها خود را به روشنی نشان میدهد).
رسیدگی به شهرهای کوچک و حتی روستاهای دورافتاده در دولت شما نیز از افتخارات محسوب میشود کارهای بزرگی که در هیچ یک از دولتهای قبل یا اصلا انجام نشده و یا با کارهای انجام شده در دولت شما به هیچ عنوان قابل قیاس نیست و... و البته غیر از این کارها، کارهای لازم و بزرگ دیگری نیز توسط شما به مدد همراهی بی دریغ و وفادارانه ملت بزرگ ایران انجام شده است ولی متاسفانه برخی غیرمنصفانه و حتی گاه هتاکانه شما و تقریبا همه کارهای دولت را و حتی کارهای خوب و تاثیرگذار و بزرگ را به توفان تخریب سپردند و متاسفم از این که برخی هر چند معدود حتی ادب را رعایت نکردند و به شخصیت نه تنها «احمدی نژاد» بلکه رئیس جمهور منتخب و قانونی کشور توهین کردند اما از این مقوله بگذریم که ناخواسته بحث به درازا کشید.
چند گله و انتقاد از رئیس جمهوراما به نظر میرسد تغییر گفتار و رفتار احمدی نژاد سال ۸۴ با احمدی نژاد سال ۸۹ و سالهای بعد واقعیتی انکار ناشدنی است و باید به صراحت اذعان کرد که شما نیز خواسته یا ناخواسته گاه سخنانی گفتید و مواضعی گرفتید و بی تعارف بگوییم گاه حتی لجبازی و خودراییهایی کردید که خوشایند و پسندیده نبود و گاه حتی به مذاق شیفتگان سینه چاک شما که هیچ انتقادی را از شما نمیپذیرفتند خوش نمیآمد از جمله این که آخرالامر هیچ توجیه منطقی و پذیرفتنی برای آن 11 روز خانه نشینی و به اصطلاح «دورکاری» شما یافت نشد و یا مثلا حالا که یک سال بیشتر به پایان دوره ریاست جمهوری شما باقی نمانده هنوز لیست آن مفسدان اقتصادی که گفتید در جیبتان هست بیرون نیامده است، هر چند حداقل دوبار تاکنون گفته اید که رونوشتی از این لیست را به قوه قضاییه داده اید.
راجع به فساد بزرگ مالی هم که نه موضع مستحکم گرفتید و نه کسی از بدنه دولت و یا حتی مدیران را عزل کردید و نه حتی جلوی فرار خاوری گرفته شد و نه حتی شما و یا لااقل وزیر اقتصاد یا رئیس کل بانک مرکزی از مردم عذرخواهی هم نکردید و به جای آن چند بار بر این نکته تاکید کردید که دولت شما پاک ترین دولت است این در حالی است که بالاخره این فساد ننگ آور در زیرمجموعه دولت شما رخ داده است، همچنین برخی از وعدههای شما مبنی بر کنترل تورم و حتی پایین آوردن آن در حد تک رقمی شدن نه تنها محقق نشد بلکه خصوصا در سال جاری بر میزان تورم افزوده شد.
قصد ورود به بازار بلبشو و راز و رمز آلود سکه و ارز را ندارم که بحث در این باره خود فرصتی مستوفی میطلبد. اما قضیه روز به روز گران شدن برخی مایحتاج عمومی مردم مانند مواد غذایی و پروتئینی و خصوصا مرغ آن هم در آستانه ماه مبارک رمضان از دیگر مشکلاتی بود که برای مردم در بحث معیشت به وجود آمد که این خود نیز بحث دراز دامنی است. از افزایش نجومی و کمرشکن اجارههای خانه که نیز داغ بر دلهای مستاجران خانه به دوش گذاشته است بگذریم هدف این نوشته بیان این موضوعات هم نبود که انتقادپذیری شما باعث لغزیدن قلم بر کاغذ و نوشتن این مطالب شد وگرنه آقای رئیس جمهور در برخی استانها و شهرهای کوچک نه تنها از استاندار بلکه از یک فرماندار یا مدیر کل یا رئیس یک اداره و یا بازپرس یک محکمه قضایی نمیتوان کوچک ترین انتقادی کرد باز هم گلی و هزاران گل به جمال شما که اگر به برخی انتقادها وقعی نمینهید لااقل برخی از آنها را گوش میکنید اما کمی هم به موضوع اصلی که سخنان شما در شبکه یک سیما بود بپردازیم.
۱- نه تنها کارشناسان عرصه رسانه بلکه همه مردم به خوبی دریافتهاند که آن چه از شبکه اول سیما پخش شد یک «مصاحبه» نبود بلکه یک سخنرانی تقریبا یک طرفه بود و ارائه آن چه شما میخواستید و نه پاسخ به سوالهای مطرح در ذهن و زبان مردم.
۲- البته این حق شماست که به عنوان رئیس جمهور برای رساندن صدایتان به مردم از رسانهها استفاده کنید اما عنوانش را سخنرانی بگذارید نه مصاحبه.
۳- برخی از کلمات و عباراتی که شما در این سخنان و برخی از صحبتهای قبلی از تریبونهای مختلف به کار برده اید متناسب با شأن علمی و دانشگاهی دکتر محمود احمدی نژاد و خصوصا رئیس جمهور منتخب ملت بزرگ ایران نبوده و نیست. برای جلوگیری از طولانی شدن مطلب از ذکر مصادیق پرهیز میکنم که متن صحبتهای شما هم به صورت زنده پخش شده و هم در سایت خود شما و خبرگزاریها موجود است.
۴- این که در آن برنامه تلویزیونی عبارت «از کجا میدانید» را در پاسخ به سوال مجری با اشاره به این که یک سال دیگر بیشتر از عمر دولت شما باقی نمانده است را بر زبان میرانید آن هم با لحنی توام با شوخی و خنده چه مفهومی دارد آیا این گونه حرف زدن آن هم توسط رئیس جمهور قرین صواب است آیا این گونه حرف زدن خود به گمانه و یا شبهه «پوتین- مدودف» دامن نمیزند؟
آقای رئیس جمهور آیا بهتر نیست که اگر قصد دارید کسی و یا جریانی را که صالح میدانید و یا دوست میدارید ادامه کار دولت شما را پی گیری کند به صراحت مطرح کنید، شما که در سخن سر دادن، خوب و پیوسته صحبت کردن و توجیه حتی برخی کارهای نه چندان کارشناسی شده، آدم موفقی هستید و کمتر کسی یارای مجادله و محاجه با شما را دارد.
۵- در سخنان متعددی از جمله در صحبتهای آن شب شبکه اول سیما به صراحت و به کرات به تلویح از دخالت دیگر قوا حتی در حوزه تصمیم سازی و تصمیم گیری مسائل اجرایی و مربوط به دولت گله کرده اید اگر این امر وجود دارد چرا یک بار و برای همیشه قاطعانه به این دخالتهای مورد ادعا پایان نمیدهید.
۶- شما بارها و بارها من جمله در همین برنامه سیما از سیستم بانکی کشور و حتی ربوی بودن آن در برخی موارد گله کرده اید. آقای رئیس جمهور حرف مردم این است شما که رئیس قوه مجریه هستید دیگر چرا گله میکنید، گلهها را به مردم واگذارید که نه قدرتی در اختیار دارند نه امضایشان برای عزل و نصب و تغییر رویکرد و برنامه بانکها و دیگر سازمانها خریداری دارد!