*زمان*

محمود عباسی

*زمان*

محمود عباسی

تغییرات قیمت طلا و دلایل این نوسان در بازارهای جهانی

خبرگزاری فارس: تداوم تنش در خاورمیانه قیمت جهانی طلا را افزایش دادبرای سرمایه‌گذاران بازارهای جهانی در شرایط کنونی تغییرات قیمت طلا بسیار مهم است زیرا به باور آنان، سرمایه‌گذاری روی این فلز می‌تواند دورنمای بازارها را تعیین کند و چشم انداز جدیدی پیش روی آنها قرار خواهد داد. در این میان دلایل متعددی برای افت و خیز قیمت‌ها بیان شده که می‌توان این عوامل را به بخش‌های زیر تقسیم کرد:

- یکی از مهم‌‌ترین دلایل تغییرات قیمت طلا در بازارهای جهانی مساله معروف «صخره مالیاتی» به معنای افزایش مالیات‌ها و کاهش هزینه‌ها است که از روز جمعه هفته گذشته تا به امروز با گمانه‌زنی‌های زیادی همراه بوده است؛ براساس گفته تحلیلگران، در حالی باراک اوباما همچنان به اجرای طرح موردنظر خود مبنی بر افزایش مالیات‌ها و کاهش هزینه‌های دولتی به منظور جبران کسری بودجه اصرار دارد که نمایندگان کنگره معتقدند دولت برای خروج از رکود و افزایش نرخ تورم باید راهکارهای اساسی دیگری اتخاذ کند. البته قوانین فعلی درباره نگه داشتن مالیات در سطوح پایین تا پایان ماه دسامبر 2012 دوام خواهد داشت و اگر قرار باشد تغییراتی پیرامون سیاست‌های مالیاتی در ایالات متحده صورت گیرد اجرای آن به ژانویه 2013 موکول می‌شود. به همین دلیل دولتمردان ایالات متحده تا کریسمس برای رسیدن به توافق مهلت دارند؛ از منظر کارشناسان این پیش فرض وجود دارد که همه شرایط برای توافق مهیا است و در نهایت ممکن است همچنان که ناظران گفته اند همه این رایزنی‌ها به توافق بینجامد. در این میان تغییرات قیمت طلا همگام با افزایش توافق‌ها می‌تواند نوسان رو به بالایی را تجربه کند این در شرایطی است که به عدم توافق، وضعیت نگران کننده ای پیش روی کل اقتصاد جهان قرار خواهد دهد.

2- دومین مساله ای که در شرایط فعلی اغلب بازارهای کالایی به خصوص تغییرات قیمت طلا به تناسب تغییرات شاخص یورو در برابر دلار را تحت تاثیر قرار داده موضوع بحران بدهی‌ها در منطقه یورو است؛ براساس گفته کارشناسان در شرایط کنونی همه نگاه‌ها معطوف به توافقات گروه تروییکا پیرامون ادامه مهلت بر سر بازپرداخت وام‌های اعطایی یونان به بانک مرکزی اتحادیه اروپا است. استراتژی‌ها در قبال یونان برای حل موضوع بدهی‌ها در حالی ادامه دارد که همچنان اختلافات زیادی بین اتحادیه اروپا و صندوق بین المللی پول (IMF) وجود دارد زیرا به نظر هر یک از این نهادها در شرایط فعلی راهکار متفاوتی برای حل بحران بدهی‌ها در یونان مطرح می‌شود.

در این میان آلمان یکی از مخالفان اعطای کمک بیشتر به یونان است و سایر کشورهای منطقه یورو همچون فرانسه، اسپانیا، ایتالیا هر یک با مشکلات عدیده دیگری همچون نبود رشد اقتصادی، افزایش میزان نرخ تورم، افزایش کسری بودجه، مشکلات ریشه ای در حوزه بانکداری به تبع از افزایش دامنه بحران بدهی‌ها رو به رو هستند که در نهایت شرایط مبهمی پیش روی سرمایه‌گذاران قرار داده اند. تحلیلگران بر این باورند به دلیل نبود استراتژی واحد و منسجم و باقی ماندن اختلاف نظرها پیرامون راهکار منطقی و درست، اقتصاد جهان همچنان که هفته نامه «اکونومیست» نیز مطرح کرده در انتظار بمبی است که این بمب همان بحران بدهی منطقه یورو و مشکلات فرانسه است. براساس آنچه گفته شد تغییرات قیمت طلا به تناسب نوسان یورو می‌تواند متفاوت باشد و خرید بیشتر صندوق‌های سرمایه‌گذاری از طلا به عنوان بازدارنده تورم و نگه دارنده ارزش دارایی‌های آنان می‌تواند اهرمی برای افزایش استفاده از طلا باشد. 3- سیاست‌های اقتصادی در چین و هند به عنوان بزرگترین متقاضیان طلا در بازارهای جهانی از دیگر فاکتورهای تغییر دهنده بازارهای جهانی است. 

برگزاری کنگره تعیین رهبران جدید و انتقال قدرت در چین از مهم‌‌ترین اتفاقاتی بوده که می‌تواند سیاست‌های جدیدی پیش روی اقتصاد این کشور طی 5 تا 10 سال آینده قرار دهد. افزایش خرید طلا توسط این کشور متناسب با باقی ماندن حضور بانک‌های مرکزی جهان به عنوان یکی از خریداران پرو پاقرص این فلز براساس تازه ترین گزارش شورای جهانی طلا نشان می‌دهد همچنان تمایل دولت‌ها به استفاده از طلا به عنوان ذخیره مطمئن رو به فزونی است. برگزاری جشنواره‌های ملی در چین و جشنواره‌های فصلی و مذهبی در هند همچون جشنواره دیوالی طی چهار ماه پایانی هر سال میلادی سطح تقاضای طلا در جهان را با تغییرات جدیدی مواجه می‌کند. در این میان علاوه بر هند و چین، سیاست‌های انبساطی ژاپن به عنوان یکی دیگر از خریداران طلا در آسیا و تاکید بر نگه داشتن سیاست‌های تسهیل پولی به منظور رونق اقتصادی توانسته الگوی صعودی تازه ای برای طلا پیش روی تحلیلگران قرار دهد.

4- اما یکی از موضوعاتی که بیشتر به عنوان یکی از پارامترهای خارج از بازار از آن نام برده می‌شود مساله افزایش تنش‌ها در خاورمیانه است؛ اخبار مربوط به حملات تازه هوایی رژیم اشغالگر فلسطین در نوار غزه، ادامه درگیری‌ها و افزایش آن در سوریه و از سویی گمانه زنی‌ها بر سر تداوم تنش‌ها در منطقه خاورمیانه به عنوان یکی از مکان‌های استراتژیک و منبع انرژی جهان از عناصر تاثیرگذاری است که می‌تواند بازارهای مالی و کالایی جهان را آماده هر گونه تغییر در مسیر کنونی دادوستدهایشان کند؛ برخی بر این باورند این اتفاقات شرایط برای استفاده از طلا به عنوان یک فلز امن و جایگزین را جدی تر خواهد کرد.

اگر چه برای تغییرات قیمت طلا تنها به همین موارد نباید بسنده شود اما در نهایت باید گفت سیاست‌های پولی بانک‌های مرکزی جهان همچون سیاست تسهیل پولی معروف به QE3 فدرال رزرو، انتشار داده‌های اقتصادی ایالات متحده و منطقه یورو و مسائل ژئوپلتیک از عواملی است که می‌تواند تغییرات قیمت طلا چه به صورت کاهشی یا افزایشی را توجیه کند؛ تغییرات طلا طی یکسال گذشته نشان می‌دهد این افت و خیزها در سال گذشته ممکن است در سال جدید میلادی نیز تکرار شود اما به نظر می‌رسد اگر قیمت طلا به سطح یک هزار و 800 دلار به ازای هر اونس برسد چه بسا معاملات این کالا شاهد دور دیگری از صعودی شدن قیمت‌ها باشد. البته امکان اینکه طلا دوباره به سطح یک هزار و 525 دلار به ازای هر اونس نیز برسد وجود دارد. در هر صورت رسیدن به شرایط صعودی یا نزولی قیمت‌ها طی سه ماه ابتدایی سال جاری میلادی به تصمیم گیری‌ها در اقتصاد ایالات متحده بستگی دارد./ 

منبع :دنیای اقتصاد

 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد