*زمان*

محمود عباسی

*زمان*

محمود عباسی

منظور احمدی نژاد از مشارکت95 درصد در انتخابات آینده چیست ؟

امروز روزنامه ابتکار مقاله ای به قلم محمدعلی وکیلی با این عنوان منتشر کرد:
روز چهارشنبه رئیس جمهوردر پاسخ به خبرنگاران با اشاره به اهمیت انتخاب و نظر مردم گفت:دولت همواره تلاش کرده و آرزو دارد که انتخابات با حضور حداکثری مردم برگزار شود و همه بیایند تا اگر در انتخابات قبلی مشارکت 85 درصدی بوده،درانتخابات آتی صددرصد شود ایشان در ادامه به ضرورت فراهم آوردن بستر مشارکت حداکثری و جلوگیری از عوامل محدود سازی حق انتخاب مردم اشاره کردند و به صورت تلویحی حضورهمه سلایق را شرط حضور حداکثری برشمردند به طور طبیعی این موضع دولت و تاکید بر مقیاس بودن سطح مشارکت قبلی و ضرورت افزایش مشارکت در انتخابات آتی و مقایسه کردن این دو انتخابات، می‌تواند پیام‌های متفاوتی داشته باشد.

شکی نیست که انتخابات ریاست جمهوری قابل مقایسه با انتخابات مجلس شور ای اسلامی،خبرگان و شوراهها نیست انتخابات همواره فرصت باز تولید نشاط،پویایی و نمایش مشارکت همگان و در حقیقت رفراندوم میزان مشروعیت نظام مرد سالار است از این رو رهبران نظام بر اصل مشارکت حداکثری به عنوان هدف نهایی تاکید مکرر داشته اند. طبیعی هم این است که در هر نظام مرد سالار که میزان در آن رأی ملت است اصل بر حضور حداکثری مردم باشد به همین دلیل در مقاطع مختلف نگاه گروه‌های ذینفع و سیاسی به انتخابات متفاوت بوده است.

بخشی از گروه‌ها به دلیل توجه به منافع عمومی،اصل انتخابات را فرصتی تلقی کرد ه اند و فارغ از نتیجه محتمل به استقبال آن می‌روند برخی هم برخوردشان تابع نتیجه دلخواهشان است. اگر بیم رأی نیاوردن داشته باشند،نگاهشان به انتخابات با هشدار،بیم و تهدید است دراین صورت انتخابات را نه فرصت بلکه تهدید بحساب می‌آورند و تلاش می‌کنند با امنیتی کردن فضا ضریب دلخواه را افزایش دهند .
 
حال که تا انتخابات ریاست جمهوری یازدهم کمتر از 6 ماه باقی است تب و تاب انتخابات در بین سیاستمداران و از طریق تریبون‌های رسمی و غیر رسمی تاکنون نتوانسته بدنه اجتماعی و سپهر عمومی را متأثر و انتخاباتی کند و در حد گپ و گفت گروه‌های سیاسی و گمانه زنی روزنامه‌ها محصور مانده و به گفتمان عمومی تبدیل نشده است با این حال آقای رئیس جمهور از ضرورت یک انتخابات خوب می‌گوید و اولین ویژگی انتخابات خوب را در مردم جستجو می‌کند و با ذکر 95 درصد برای ان اندازه ارایه می‌دهد آیا او خواسته است مشارکت دوره دهم را به عنوان یک کارت برنده مورد استفاده قرار دهد و با آن پیشاپیش به داوری پیرامون انتخابات دوره یازدهم بپردازد؟

شاید آقای احمدی نژاد خواسته به رویکردهای که در سپهر ایران جاری است اشاره نماید از نظر رفتار شناسی گروه‌های سیلسی پیرامون چگونگی انتخابات سه نوع برخورد شده است:
الف: انتخابات خوب، نتیجه مطلوب
ب: انتخابات بد،نتیجه خوب
ج: انتخابات خوب، نتیجه بد

انتخابات خوب با نتیجه مطلوب آنگاه محقق می‌شود که انتخابات از نظر میزان مشارکت،رکورد دار باشد و حضور پر رنگ مردم را در مقایسه با انتخابات‌های گذشته به نمایش بگذارد نتیجه مطلوب هم بر اساس لیست گروه‌های سیاسی،معنای متفاوتی دارد هر گروهی که اکثریت را در انتخابات به دست آورد،از آن با عنوان نتیجه مطلوب یاد خواهد کرد.

گزینه”ب" وقتی محقق می‌شود که انتخابات بدون شور و شوق مردم و با درصد کمتری از شرکت کنندگان در مقایسه با انتخابات گذشته صورت گرفته باشد و البته نتیجه دلخواه گروه‌های منفعت طلب و خود محور را تامین کند چنین انتخاباتی ممکن است عمر حضور در قدرت بعضی گروه‌ها را افزایش دهد،اما باعث هم افزایی قدرت ملی نخواهد شد.

گزینه”سوم" زمانی است که انتخابات با مشارکت حداکثری صورت پذیرد،به گونه ای که سلایق مختلف سیاسی درآن حضور چشمگیر یابند و باعث شور و نشاط عمومی در لایه‌های مختلف اجتماعی جامعه گردد و سپهر سیاست را به عرصه بازیگری آحاد مردم تبدیل کند، آنچنانکه در انتخابات ریاست جمهوری دهم در سال 88 شاهد چنین وصفی بودیم.

چنین انتخاباتی، باعث هم افزایی قدرت ملی و کاهش تهدید‌های خارجی می‌شود ممکن است در چنین فرضی نتیجه دلخواه گروه‌های سیاسی حق به جانب به دست نیاید اما نتیجه ای که ازانتخابات خوب با مشروعیت صد درصدی نصیب کلیت نظام می‌گردد، با نتیجه ای که در سبد گروه‌های سیاسی واریز می‌شود قابل مقایسه نیست ظاهر سخنان احمدی نژاد، گویای گرایش ایشان به گزینه سوم می‌باشد و اصل سخن ناظر به یک نگرش صحیح می‌باشد،باطن این سخن با آنچه اصلاح طلبان معتقدند یکی می‌باشد و در این موضوع نوعی همنواعی و هم سخنی بین جریان احمدی نژاد و اصلح طلبان رخ نموده است.
 
 هر دو گروه حضور فعال خود را شرط لازم حداکثری شدن انتخابات ارزیابی می‌کنند به عبارتی هر دو جریان ایجاد مانع برای حضور تمام و کمال خود رادارای هزینه ای جبران ناپذیر شامل محقق شدن گزینه دوم بر آورد می‌کنند حال هر کدام این پیام را به شکلی و با ادبیات خاص خود ارایه می‌دهند اصلاح طلبان به روش‌های بزمی در حال ارسال این پیام می‌باشند آقای احمدی نژاد به شیوه رزمی سعی در ارسال این هشدار دارد. در حقیقت رئیس جمهور خواسته در بین گزینه‌های سه گانه نسبت به گرایش گروهها به گزینه دوم هشدار دهد.

ناگفته پیداست که هر دو جریان شانس پیروزی خود را در گزینه‌های اول و سوم جستجو می‌کنند اکنون باید دید که روند مسایل در فاصله باقی مانده به طرف فراهم آمدن زمینه برای گزینه‌های اول و سوم و یا گزینه دوم خواهد بود و در هر کدام از فرضیه‌ها رفتارگروه‌های مختلف چه خواهد بود ومیزان نتیجه احتمالی چگونه قابل تحلیل می‌باشد.
 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد