مسکن از نرخ تورم پیشی گرفته است. این واقعیتی است که مردم با افزایش 30تا 50درصدی قیمتها در یکسال گذشته در بازار شاهد آن بودهاند.
این روزها اژدهای خفته بار دیگر بیدار شده و توفان «قیمتها» بازار مسکن را درنوردیده است. بررسی وضعیت بازار شکننده مسکن در سالجاری نشان میدهد این بازار پس از یک دوره رونق نسبی همچنان «رکود تورمی» را تجربه میکند. همزمان با این اتفاق، همانطور که برخی از تحلیلگران اعلام کردهاند، سیل ویرانگر نقدینگی با تغییر مسیر خود، بازار مسکن را هدف قرار داد و هر چند ساخت و ساز در کشور با رونق نسبی همراه نیست، اما بنابر شواهد موجود، بخشی از نقدینگی سرگردان در جامعه به این بخش گسیل شده است.
دستاندرکاران بازار بر این باورند، مسکن وسیلهای برای سوداگری برخی از واسطهها و سرمایهداران شده، این در حالی است که تحت تأثیر فعالیت همین فرصتطلبان «احتکار مسکن» شکل گرفته، احتکاری که گاه مجریان خود را صاحب ثروتهای افسانهای و بادآورده کرده است و بیدلیل نیست که وزیر مسکن از خالی ماندن یکمیلیون و600هزار واحد مسکونی در کشور خبر میدهد.
بررسیها میگوید، بازار مسکن تقریباً از ابتدای سالجاری تحت اپیدمی افزایش قیمتها- و البته «بازارسازی» واسطهها دستخوش تحولات زیادی گردید که اغلب در حوزه «قیمتها» اتفاق افتاد.
در همین شرایط بسیاری از شهروندان بدون مسکن با پسانداز بخش عمدهای از درآمد خود با امید بهرهگیری از وام برای خرید برنامهریزی کرده بودند، اما رشد لجام گسیخته قیمتها به حدی در شهرهای بزرگ خودنمایی کرد که این شهروندان در اوضاع کنونی تحقق آرزوی خود را سرابی بیش نمیدانند، زیرا بهای مسکن از 15برابر درآمد متوسط سالانه یک خانوار شهری نیز بیشتر شده است. این در حالی است که در استانداردهای جهانی معیاری برای سنجش قدرت تهیه مسکن وجود دارد که براساس آن به طور متوسط هر خانوار باید پنج برابر حقوق سالانه خود را بپردازد تا صاحب مسکن شود.
اینکه مسکن چرا گران شد، پرسشی است که تاکنون کارشناسان درباره آن نظرات گوناگونی را ارایه نمودهاند، اما از دیدگاه نگارنده عواملی چون وجود 400هزار میلیارد تومان نقدینگی جامعه، افزایش قیمت مصالح ساختمانی، نبود بازار مناسب برای سرمایهگذاری، سوءاستفاده بازارسازها از جو روانی، وجود شایعههای مختلف در بازار و عملکرد بعضی از بنگاههای املاک که به بورسبازی مسکن دامن زدهاند؛ از جمله عوامل تأثیرگذار بر قیمت مسکن بوده است.
اما از این نکته نیز نباید غافل شد که در ایران بسیاری از مردم که صاحب سرمایهاند، معمولاً برای سرمایهگذاری دچار مشکل هستند! آنان بیشتر ترجیح میدهند در بخشهایی سرمایهگذاری کنند که بیشترین بازده را داشته باشد؛ موضوعی که این روزها موجب تشدید فعالیتهای سوداگرانه در این بازار پرطرفدار شده است.
به هرحال بازار مسکن با وجود شایعات کوچ نقدینگی، همچنان به دلیل بالا بودن قیمتها در رکود کامل است و این بازار با قفلی مواجه شده که کلید باز شدن آن تنها ارزانی است.
قدس آنلاین/